Ida-Viru Ettevõtluskeskus

piirkondlik arengumootor

UURING: Ida-Virumaal on ruumi heal tasemel majutuse, pereatraktsioonide ja suurürituste investeeringuteks

Valminud on põhjalik Ida-Viru turismisihtkoha analüüs ning kokkuvõttev raport investoritele: IDA-VIRU TURISMITURU PERSPEKTIIVID LISANDUVATE MAJUTUSASUTUSTE KONTEKSTIS. See toob välja 6 aspekti mis koosmõjus loovad just täna ja just Ida-Virumaal Eesti soodsaima turismiinvesteeringute keskkonna. Nn. valged laigud kus on ilmselgelt turul ruumi on heal tasemel majutus, pereatraktsioonid ja suurüritused.

6 aspekti moodustavad Ida-Viru turismisihtkoha väärtuspakkumise:

  1. Sihtkohal on ambitsiooni ja ette näidata turismihüpe 2017-2019 ning tõus Eesti turul 3.-le positioonile.
  2. Unikaalne baasressurss s.h.pikimad rannad, loodusrekordid, pärand ning aktiivsed teenusepakkujad.
  3. Kasutamata potentsiaal- võrlduses Pärnu- ja Saaremaaga võiks maakonnas olla ca 10 korda enam soomlasi ja 3-5 korda enam tube-voodikohti.
  4. Õiglase ülemineku fondi toel investeeritakse lähema paari aasta jooksul Ida-Virumaal ettevõtlusesse enam kui 560 miljonit eurot mis tähendab, et nõudlus vaba aja ja turismiteenuste osas on lühikese ajaga hüppeliselt kasvamas – nt äriturismi vaates eelkõige Narva ning Kohtla-Järve-Jõhvi piirkonnas.
  5. Katmata vajadused on heal tasemel majutuses (eriti äriklient), pereatraktsioonides, kõikvõimalikes (suur)sündmustes, maamärkides ning heal tasemel teenustes (nt toitlustus).
  6. Ida-Virumaa on ainus piirkond Eestis kus turismiinvesteeringuks on võimalus saada kuni 45% investeeringutoetust, kuid seejuures peavad projektid olema lõpetatud hiljemalt 31.08.2026.

Analüüsi koostas Cumulus Consulting OÜ baseerudes mahukal statistilisel baasil ning erialaekspertide sisendil.

Kokkuvõttes võib anda hinnangu, et üldise majanduslanguse foonil on Ida-Virumaa turismisektoril läinud küllalt hästi ning samas on sektoril tulevikuvaatavalt jätkuvalt suur arengupotentsiaal. Lisaks teeb lühiajalises vaates investeerimise väga atraktiivseks võimalus saada kuni 45% investeeringutoetust.

Kontaktid:

Uuringu juhtivekspert Mihkel Laan, Cumulus Consulting OÜ juhatuse liige, mihkel.laan@cumulus.ee tel: 5297984

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen, Ida-Viru Ettevõtluskeskus SA, kadri.jalonen@ivek.ee  tel: 5174236