Ida-Viru Ettevõtluskeskus

piirkondlik arengumootor

Ida-Virumaal sai rahastust üle 35 kohalike elanike algatatud projekti

Allikas

Kevadel said õiglase ülemineku fondi (ÕUF) toel rahastuse üle 30 väikeprojekti, mis toovad Ida-Virumaale suvel ja sügisel hulganisti avalikke üritusi, festivale, töötubasid, loenguid ja ekskursioone. Sel nädalal said rahastuse ka 23 keskmise suurusega ja 13 suurprojekti, mille abil saavad algatused toetust nii arendustegevusteks kui põhivarainvesteeringuteks.

Toetusmeedet „Piirkondlike algatuste toetus õiglaseks üleminekuks“ viib ellu Regionaal- ja Põllumajandusministeerium koos Riigi Tugiteenuste Keskusega (RTK). Toetust saanud projektid on väga erinevad: väikeprojektide puhul korraldati näiteks saunafestival, suurematest ettevõtmistest arendatakse muuhulgas edasi Aidu ja Kiviõli seikluskeskusi. Regionaal- ja põllumajandusministri Piret Hartmani sõnul saab üleminek kliimaneutraalsele majandusele Ida-Virumaal olla õiglane ja jätkusuutlik vaid siis, kui see hõlmab ulatuslikumalt kõiki eluvaldkondi. „Käesoleva meetmega soovime parandada maakonna atraktiivsust elu-, töö- ja ka turismisihtkohana. Tegemist on kogukonna liikmete algatatud projektidega ning mõttemuutus peabki algama just inimestes endis. Toetame algatusi, mida veab kohalike ettevõtlikkus ning soov oma elukeskkonda paremaks ja atraktiivsemaks muuta. Nii suureneb ka kogukonna ühtekuuluvustunne ja valmisolek muutusteks,“ selgitas minister.

RTK elu- ja ettevõtluskeskkonna talituse juhataja Kertu Sepa sõnul on esitatud taotluste põhjal hea meel näha, et Ida-Virumaa aktiivsed kodanikud saavad hästi aru, et üleminek kliimaneutraalsele majandusele avaldab mõju ka kohaliku kogukonna identiteedile ja pärandile. „Kogukonna enda liikmete poolt algatatud projektid ja ettevõtmised väljendavad selgelt seda, et inimesed on valmis ise panustama ja muutusi ellu viima, lisaks meelitab parem keskkond ligi ka uusi elanikke ja investeeringuid,“ lisas Sepp.

Keskmiste projektide puhul sai toetust küsida nii arendustegevusteks kui ka põhivarainvesteeringuteks summas 10 001 kuni 200 000 eurot. Kuna häid projekte oli palju, suurendati esialgset vooru eelarvet 3,2 miljoni euroni. Kokku esitati 63 projekti, millest toetuse said 23. Näiteks anti toetust mänguväljaku rajamiseks Lüganuse külaseltsile, kirveviskamise keskuse arendamiseks, robootika võistlussarjaks, Station Narva Festivali korraldamiseks ja paljuks muuks. Muu hulgas toetatakse Lüganuse valla 530 noore õpet erinevates kliimaneutraalsuse alast teadlikkust edendavates programmides, mis avardavad silmaringi, kasvatavad keskkonnateadlikke tootjaid ja tarbijaid ning suunavad noori targa karjäärivaliku teel jääma piirkonda. Samuti toetatakse disaini ja ringmajanduse arengukiirendit, mille eesmärgiks on disaini (protsess teenuste ja toodete ideestamisest kuni väljatöötamiseni, sh ärimudelite koostamine) abil toetada piirkonna toimetulekut kliimaneutraalsele majandusele üleminekul. Täieliku toetatud projektide nimekirja leiab siit.

Suuremahuliste projektide taotlusvoor lõppes 31. mail ning kokku esitati 32 projekti, millest toetuse said 13. Voorus võis küsida toetust põhivarainvesteeringuteks summas 200 001 kuni 1 500 000 eurot. Muu hulgas toetatakse Aidu veespordi- ja vabaajakeskuse edasiarendust ja Toila merepääste ja -ökoloogiakeskuse rajamist, mis ühelt poolt loob turvalisema elukeskkonna ning teisalt pakub ka võimalust viia piirkonnas läbi mereökoloogiaga seotud haridusprogramme. Lisaks rekonstrueeritakse Sillamäe SillArt kunstigalerii, kus avaldatakse kohalike kunstnike näitusi ning korraldatakse töötubasid ja kohtumisi loomeinimestega. Kohtla-Järve linna rajatakse rahvusvahelistele nõuetele vastav elektriliste kartide keskus “SolarRing”, mis saab vajaliku elektri juurde rajatavast päikesepargist. Täieliku toetatud projektide nimekirja leiab siit.

Rahandusministeeriumi õiglase ülemineku fondi koordinaatori Ivan Sergejevi sõnul on fondi toetusmeetmete eesmärk parandada kogu Ida-Virumaa elukeskkonda, milles on oluline roll ka pehmetel tegevustel. „Fondi oluline eesmärk on küll toetada ettevõtlust ja tööstust üleminekul kliimaneutraalsusele, kuid selleks, et ettevõtted piirkonnas õitseksid on vaja, et inimesed sinna jääks. Inimestele on aga oluline, et lisaks tööle oleks neil ka vabal ajal midagi toredat teha,“ lisas Sergejev. Toetust saavad projektid on heaks näiteks, kuidas erinevate tegevuste kaudu luuakse kaasaegsed vaba aja veetmise võimalused, mis toetavad piirkonna arengut terviklikult. ÕUFist saab väikeprojektide taotlusi esitada kuni 2028. aasta lõpuni, seega tasub kõikidel huvilistel toetusmeetme infoga lähemalt tutvuda RTK kodulehel. Aasta lõpus avaneb ka uus keskmiste projektide taotlusvoor, mille täpsem ajakava ja tingimused on selgumisel.

Õiglase ülemineku fond on Euroopa Liidu loodud rahastusmehhanism, millega toetatakse majandust, inimesi ja keskkonda nendes piirkondades, mida ootavad ees märkimisväärsed sotsiaalmajanduslikud väljakutsed kliimaeesmärkide täitmisel. Eestis on õiglase ülemineku fondi mahuks 340 miljonit eurot ning sihtpiirkonnaks on põlevkivitööstuse tõttu Ida-Virumaa. Lisainfot leiab õiglase ülemineku fondi avaneb uues vahekaardis ja RTK kodulehelt.